Deze tuin in Bussum is er een uit het concept Lodewijks Droomtuinen. Tuinpersoonlijkheid Lodewijk Hoekstra is zowel het gezicht als de promotor, hij omringt zich door een gepassioneerd team en enthousiaste partners. Groen, biodiversiteit en duurzaamheid zijn de kernwaarden. “Dat comfort daar niet onder hoeft te lijden, laat deze tuin goed zien.”
Van tv is Lodewijk Hoekstra bekend als tuinpersoonlijkheid, maar hij is meer dan alleen dat. Lodewijk is al jaren actief op allerlei ‘groenfronten’, bekend is onder andere het NL Greenlabel dat een initiatief is van hem samen met tuin- en landschapsarchitect Nico Wissing. Meer aandacht voor groen, biodiversiteit en duurzaamheid is waar hij voor strijdt. “Voor onze toekomst is een gezonde en duurzame leefomgeving essentiëler dan ooit. De missie van NL-Greenlabel is daarom om alle inwoners van Nederland, inclusief bedrijven en overheden, te helpen om bewust en respectvol om te gaan met de natuur en onze leefomgeving.” Dezelfde filosofie heeft hij met Lodewijks Droomtuinen. Het tv-programma vormt het hoofdpodium, maar het concept wordt inmiddels omarmd door een indrukwekkende groep partners – genoemd op de website – die allemaal dezelfde visie hebben als het gaat om de toekomst en het belang van groen. “Samen richten we ons op twee doelen; potentiële nieuwe projecten en potentiële partners. Zo hopen we het netwerk steeds uit te breiden om onze boodschap nog breder uit te kunnen dragen.”
Een belangrijk onderdeel van Lodewijks Droomtuinen zijn de gerealiseerde tuinen, tuinen met het predicaat ‘droomtuin’. “Dat kan zeker ook een tuin van bescheiden omvang zijn, als het maar steeds de kwaliteit uitstraalt die we op tv laten zien, van A tot Z.” Lodewijk is in alles het aanspreekpunt, maar benadrukt dat hij altijd werkt met een team mensen om hem heen die dezelfde visie hebben. Hoe die visie vertaald wordt naar een tuin laat het voorbeeld in dit artikel duidelijk zien.
Bakstenen uit Zeeland
Deze tuin ligt rondom een huis uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, in een even oude wijk in Bussum. “Uit de tijd dat huis en tuin nog als een ‘gesamtkuntswerk’ ontworpen werden, met één visie. Een aanpak die we tegenwoordig helaas uit het oog verloren zijn.” Lodewijk wilde die gedachte hier echter absoluut vasthouden, dat was de uitdaging. “Niet mijn stijl moet leidend zijn, maar het project. Gelukkig ging de opdrachtgever mee in dit verhaal.” Kenmerkend voor de woning zijn de bakstenen waarmee het gebouwd is, van dezelfde bakstenen staan er keermuren rondom het terras. Lodewijk restaureerde die om er vervolgens nieuwe delen aan toe te voegen. “Zo bleef de authentieke stijl van de woning intact.” Het vinden van de benodigde 10.000 oude bakstenen om de keermuren aan te vullen, was wel een zoektocht. Ze komen uiteindelijk uit Zeeland waar een oude woning plaats moest maken voor nieuwe. De stenen werden schoon gekapt en kregen een nieuw leven in deze tuin. De keermuren die al aanwezig waren, bevinden zich rondom het bestaande terras tegen de woning. Haaks hierop kwamen de nieuwe, lagere keermuren die het zwembad omsluiten. “Zo krijgt het zwembad geen solo rol. Tuin, terras en zwembad vormen nu één geheel.” Dat het zwembad min of meer midden in de 1600 m² grote tuin ligt, had te maken met de vergunningen. Omdat de tuin de volle middag- en avondzon krijgt, viel deze ligging uiteindelijk heel gunstig uit.
Opvang regenwater
Tegen de woning is het terras bestraat met keramische tegels van partner MBI. “Door de keramische toplaag zijn ze kras- en slijtvast en goed te schoon te maken.” Langs de keermuur is een smalle lijngoot verwerkt die zorgt dat overtollig regenwater eenvoudig richting ingegraven infiltratiekratten stroomt. Zo blijft het beschikbaar voor de tuin. “Ook het hemelwater van het gehele dak stroomt die infiltratiekratten in.” Onder de overkapping is een buitenkeuken gesitueerd met een aanrechtblad van beton cire (ook wel betonstuc genoemd), een lange strakke eettafel en een haard. “Alles eenvoudig van opzet, maar op hoog detailniveau afgewerkt.” Op het terras staan enkele plantenbakken van Atelier Vierkant, geleverd door Oasegroen. “Keramische bakken, ruw, je ziet en voelt de kleistructuur. Het zijn eyecatchers, met veelal dezelfde planten erin voor de rust.” Van het grote terras gaat een afstap richting het vlonderterras rondom het zwembad. De blokken die als traptreden dienstdoen, zijn van hetzelfde keramische materiaal als de tegels. “Zo loopt het terras door tot in de trap, vormt zich één geheel. Dat was een specifieke wens van de klant.” De houten vlonders zijn gemaakt van cumaru-hardhout, FSC gecertificeerd. “Ik kies niet standaard voor de bekendste, meest gevraagde houtsoorten. Juist door voor minder bekend te kiezen, blijven plantages divers van opzet. Goed voor de biodiversiteit.” Ook voor de aftimmering van de overkapping is dit hout gebruikt, net als voor het kleine terras in de hoek van de tuin. “Dat is overkoepeld door schaduwdoek, gespannen tussen robuuste en schuin ingegraven eiken balken.” Het doek van Tentworx is handgemaakt en tot in de details afgewerkt.
Weersbestendige meubels
Ook bij de meubels en de verlichting maakte Lodewijk bewuste keuzes. De meubels komen van de Nederlandse producent Bubalou, de bekleding is gemaakt van gerecyclede petflessen. “100% weersbestendig waardoor het jaarrond buiten kan blijven.” De verlichting is van Lightpro die standaard werkt met een 12 volt kabelsysteem dat zowel veilig, flexibel als waterdicht is en niet ingegraven hoeft te worden.
Zo draait het in elke droomtuin om comfort en daarmee benadrukt Lodewijk nog eens de visie van het concept Lodewijks Droomtuinen. “Jasper Stokvis, de producent van het tv-programma, is overigens ook een belangrijke spil binnen het concept. Ook hij wil al die mooie dingen graag laten zien. We halen het beste van onszelf in elkaar naar boven en sporen nieuwe potentiële partners en kandidaten graag aan om contact te zoeken.”
Summary
Swimming in the atmosphere of the 1930s
Garden personality Lodewijk Hoekstra is both the face and promoter of the Lodewijks Droomtuinen concept, he is surrounded by a passionate team and enthusiastic partners. Green, biodiversity and sustainability are the core values. This ‘dream garden’ is located around a house from the 1930s. “From the time when a house and garden were still designed as a whole, with one vision.” Lodewijk absolutely wanted to keep that thought here. Notable characteristics of the house are the bricks, it is built with the same bricks used in the retaining walls around the terrace. In addition, new, lower retaining walls were added to enclose the swimming pool. “Garden, terrace and swimming pool now work together.” The terrace against the house is paved with ceramic tiles, excess rainwater simply flows through a narrow linear gutter towards the dug-in infiltration crates. “This way it remains available for the garden.” An outdoor kitchen is located under the roof, simple in design, but finished to a high level of detail. From the large terrace there is a step towards the decking around the swimming pool, made of cumaru hardwood, FSC certified. This wood was also used for the finishing of the roof, as well as for the small terrace in the corner of the garden. “That is covered by shade cloth from Tentworx, handmade and finished down to the last detail.” Lodewijk also made conscious choices with regard to the furniture. They come from the Dutch producer Bubalou, the upholstery is made from recycled PET bottles. “It is 100% weatherproof, so it can stay outside all year round. In a dream garden, comfort is of course vital.”