Na een valwind, enkele jaren terug, verdwenen er 35 bomen uit deze bostuin. De wens van de eigenaren was om een geheel nieuwe bostuin te creëren met centraal een grote natuurlijke vijver. Rob Mocking ging er mee aan de slag. “Het meest ingewikkelde hier was het voor Nederland ongebruikelijke hoogteverschil van zo’n 2,5 meter.”

Mocking Hoveniers - Dutch Quality Gardens - Luxury Gardens 5 Voorjaar 2024

Tijdens noodweer op een broeierige zomerdag in 2021 veroorzaakte een valwind veel schade in Leersum. Mensen raakten gewond en gebouwen beschadigd, een groot aantal bomen werd ontworteld. De eigenaren van dit perceel hadden een bostuin waarin maar liefst 35 bomen tegen de vlakte gingen. Aan Rob Mocking van Mocking Hoveniers – lid van Dutch Quality Gardens – de vraag om een nieuw ontwerp te maken. De wens was wederom een bostuin met daarin centraal een natuurlijke vijver plus aansluitende veranda. “Voordat wij arriveerden hadden boomverzorgers de overgebleven bomen al onder handen genomen, slechte bomen waren gerooid en goede opgesnoeid. Zo kon ik starten vanuit een opgeruimd, braak liggend perceel.”
De tuin bestaat uit twee delen; een brede zijtuin van circa 150 m² en een vierkante achtertuin van ongeveer 25 x 25 m². Belangrijkste aandachtspunt was het voor Nederland extreme hoogteverschil; tussen voor- en achtergrens en rechter- en linkergrens heeft het perceel een verval van 2,5 meter. Rob tekende eerst een 2D-ontwerp om daarmee een goed idee te geven van de toekomstige tuin. Om te laten ‘voelen’ hoe hoog de beplanting wordt, hoe de buitenruimte aanvoelt en wat goede verlichting doet wanneer het donker is, volgde een speciale 3D-presentatie. “Daarbij loop je als het ware zelf door de tuin, overdag én tijdens de donkere uren.” Met name in dit geval was die 3D-presentatie buitengewoon handig. “De hier aanwezige hoogteverschillen kon ik zo goed in beeld brengen.”

Lees het hele artikel in Luxury Gardens 5, bestel hier een exemplaar of koop er één bij de ruim 1000 verkooppunten. (klik hier voor een winkel bij u in de buurt)

Mocking Hoveniers - Dutch Quality Gardens - Luxury Gardens 5 Voorjaar 2024

Mocking Hoveniers - Dutch Quality Gardens - Luxury Gardens 5 Voorjaar 2024

Mocking Hoveniers - Dutch Quality Gardens - Luxury Gardens 5 Voorjaar 2024