Deze landelijke buitenruimte is gelegen in de Brabantse Kempen. De diverse bouwvolumes, samen met enkele bewaard gebleven tuinmuren, creëren de sfeer van een authentieke boerenbinnenplaats. Tuinarchitect Michiel van Loon voorzag die binnenplaats, plus de bijhorende weilanden, van hedendaags comfort en passend karakter.

Michiel-van-Loon-Fotografie-James-van-Leuven-Luxury-Gardens-Platform-2

Bij de woning gaat het om een volledig gerenoveerde langgevelboerderij – grotendeels met rieten dak – inclusief bijgebouwen. Zo is de voormalige paardenstal omgebouwd tot luxe tuinkamer in de sfeer van het bekende Brabantse bruine café met in hetzelfde pand een ruime garage voor de echte ‘raspaarden’. Tuinarchitect Michiel van Loon trof bij zijn eerste bezoek een volledig verharde binnenplaats aan, inclusief vervallen zwembad. “Alles hebben we gerenoveerd, alleen de constructie van het zwembad is als basis hergebruikt.” Het belangrijkste uitgangspunt bij de nieuw te ontwerpen binnenplaats – ca. 400m2 – was om de sfeer van de oude gebouwen te versterken én meer groen toe te voegen. Binnen de nieuwe opzet moest een geheel nieuw zwembad komen, uiteraard ook passend in de boerderijsfeer. Om die sfeer te behouden gebruikte Michiel welgekozen bestratingsmaterialen. Zo liggen tegen de gebouwen grijze keramische tegels met een ingetogen karakter (120 x 60 x 2 cm), gelegd in drainagemortel en gevoegd met waterdoorlatende voegmortel. Omdat de rieten daken vrij van dakgoten zijn, bevindt zich in het tegeloppervlak een zeer smalle lijngoot van aluminium waardoor overtollig regenwater niet voor overlast zorgt.

Michiel-van-Loon-Fotografie-James-van-Leuven-Luxury-Gardens-Platform-3

Duurzame materialen

De binnenplaats inlopend gaan de keramische tegels over in Gres Platines, strak gekapte natuursteenkeien met een iets ruwe bovenzijde. De natuurlijke warme grijstinten sluiten harmonisch aan op de kleurtonen van de gebouwen. “De platines hebben een fraai sleets karakter wat weer in contrast is met de strakke keramische tegels en de geborstelde granieten traptreden in vergelijkbare grijstinten.” Op ambachtelijke wijze, ‘onder de hamer’, zijn de platines gekapt en één voor één werden ze gelegd op een ondergrond van stabilisé, gestabiliseerd zand. Door de grillige vorm was het noodzakelijk om een solide voegmortel te gebruiken om de keien zo voldoende stevigheid te geven. De zone van zwembad en terrassen ligt 14 cm boven het peil van de binnenplaats. “Door dat hoogteverschil krijgt dit deel nu een geheel eigen karakter, hiermee geef je op een subtiele manier het verschillende gebruik van de ruimte aan.” Uiteraard spelen de vlonderplanken rondom het zwembad hierbij ook een rol. De keuze viel op Millboard. Dit merk levert volledig houtvrije planken met de natuurlijke warme uitstraling van hout, maar zonder de nadelige eigenschappen als barsten, splinteren, glad worden en verkleuren. Voordeel is ook dat ze vrijwel geheel onderhoudsvrij zijn. “En je hoeft geen hout te laten kapen en te transporteren vanuit de tropen. Dit product komt van dichtbij, uit Engeland.” De planken worden haaks op de bijbehorende onderbalken geschroefd. Door de speciale toplaag hoe„ er niet te worden voorgeboord, bij het vastschroeven sluit de toplaag zichzelf weer over de schroef heen zodat deze niet of nauwelijks zichtbaar blij„. Bij het terras aan de lange zijde van het zwembad is een ‘infinity’ loungebad geplaatst, aan drie zijden heeft het zitranden waardoor het heerlijk relaxen is in deze aparte zone van het zwembad. Via een overloop staan beide baden met elkaar in verbinding. Dicht bij de gevel staat een matzwarte RVS-buitendouche van JEE-O SOHO. Iets op de achtergrond, richting de aangrenzende weilanden is een hooimijt geplaatst, deze geeft een fraaie landelijke impuls aan het karakter van de binnenplaats en biedt tevens onderdak aan een aantal alpaca’s.

Michiel-van-Loon-Fotografie-James-van-Leuven-Luxury-Gardens-Platform-2

Bomen met karakter

Kijkend naar het groen valt de wintergroene wolkenhaag van grijsbladige olijfwilg op, Elaeagnus ebbingei. “Dat zorgt meteen voor een flinke groene impuls rondom het ruime zonneterras, ook geeft het een gevoel van privacy bij het zwembad.” Het grijzige blad van de olijfwilg past perfect bij de grijs getinte bestrating en de kleur van de vlonders. Voordeel van deze plant is dat hij probleemloos snoei verdraagt, om de wolkenvorm te behouden gebeurt dat hier drie keer per jaar. De bloei is onopvallend, de kleine witte bloemen zitten wat verstopt tussen de bladeren, maar eenmaal bloeiend valt wel de aangename geur op. Als natuurlijke parasol bij het terras staat er een meerstammige Japanse schijniep (Zelkova serrata) in de wolkenhaag, deze verkleurt in de herfst spectaculair naar oranje, geel en rood en hee een karaktervolle groeivorm.

Michiel-van-Loon-Fotografie-James-van-Leuven-Luxury-Gardens-Platform

Als overgang tussen de glooiende wolken van olijfwilg en de strakke lijnen van de gebouwen, staat er dicht tegen de gebouwen en aan de kopse kant van het zwembad een aantal haagbeuken op stam. Deze hebben in blokvorm geknipte kronen, ook deze worden drie keer per jaar gesnoeid. Groot voordeel van haagbeuk (Carpinus betulus) is dat hij vroeg in het voorjaar al uit loopt, dat hij goed in vorm is te houden (haagbeuk is een traditionele haagplant) en dat hij een grijze ‘getordeerde’ stam vormt. “Dat grijs sluit weer mooi aan op bestrating en olijfwilgen. Getordeerd wil zeggen dat ze een lichte draaiing hebben, dat maakt het allemaal minder strak, meer natuurlijk.” De karaktervolle blokbomen zijn gepositioneerd in langgerekte plantvakken. Door ze op een rij te plaatsen is een ‘as’ ontstaan die de binnenplaats koppelt aan de ruimte rondom het zwembad. In de plantvakken groeien diverse siergrassen en vaste planten in hoofdzakelijk paars, alle plantvakken zijn voorzien van een druppelslang om eenvoudig water te kunnen geven. De golvende wolkenhaag van olijfwilg creëert als een groene ‘kraag’ de overgang van de hedendaagse strakke lijnen in de binnenplaats naar meer natuurlijke organische lijnen in het aansluitende parkdeel. Vanaf de lange inrit van split in rastermatten – die de twee tuindelen snijdt – is een ruim parkgazon voorzien met daarin een natuurlijke leemvijver. “Door dat leem groeit er een spontane vegetatie die het natuurlijke karakter versterkt.” Rondom groeit landschappelijk beplanting zoals knotwilgen en elzenbosjes. De parkzone gaat uiteindelijk over in de weilanden waar de alpaca’s grazen.

michiel-vanloon.nl

Summary

Outdoor living surrounded by nature

Garden architect Michiel van Loon provided this authentic courtyard, part of a fully renovated ‘long-façade’ farm, with modern comforts. The main objective was to enhance the atmosphere of the old buildings and also to add more greenery. Grey ceramic tiles lie against the buildings. The thatched roofs have no gutters so there is a very narrow aluminum gutter on the tiles to prevent excess rainwater to cause any nuisance. The tiles change into natural stone pebbles in grey tones and around the pool are low-maintenance wood-free planks with the warm appearance of wood, but without the adverse properties such as cracks, splinters, becoming slippery and discolouring. An ‘infinity’ lounge bath has been placed on the long side of the pool; it has seating edges on three sides, making it a wonderfully relaxing separate zone. The evergreen cloud hedge of gray-leaved Elaeagnus is striking. It immediately provides a significant green impulse around the spacious sun terrace. The grayish leaves fit perfectly with the grey tinted pavement and the color of the decking. It is pruned three times a year. This also applies to the square-cut hornbeams that are placed close to the buildings. The ‘twisted’ grey trunks fit in nicely with the pavement and the Elaeagnus. A multi-stemmed Zelkova grows in the cloud hedge as a natural parasol on the terrace, it changes spectacularly to orange, yellow and red in the autumn and has a distinctive way of growing. Behind the cloud hedge is a park with a lawn, a natural clay pond and rural planting with pollarded willows and alder groves. This park zone gradually merges into the adjacent meadows

Michiel-van-Loon-Fotografie-James-van-Leuven-Luxury-Gardens-Platform