Voortuinen zijn vaak het ondergeschoven kindje terwijl elke eigenaar er jaarrond doorheen loopt. Plus; ook de passanten op stoep en straat kijken er dagelijks naar. Voor Koen Leinders zijn dat dé redenen om elke voortuin extra in de spotlight te zetten. “Belangrijk daarbij is dat die voortuin harmonieus aansluit op de woninggevel.”

Koen Leinders Tuinen - Luxury Gardens Magazine 2022.

Hoe anders is het ontwerpen van een voortuin in vergelijking met een achter tuin? Tuinontwerper Koen Leinders uit Munstergeleen heeft daar wel gedachtes over. “Behalve de entree van de eigen woning is een voortuin ook echt een tuin voor de omringende buurt. Het eerste, belangrijke aspect is daarom dat een voortuin er altijd goed uit moet zien.” Jaarrond sierwaarde zit uiteraard zowel in de gebruikte ‘dode’ materialen als de beplanting. Tweede belangrijke aspect is volgens Koen dat een voortuin harmonieus moet aansluiten op de gevel van de woning. In dit geval adviseerde hij de tuineigenaren om het onderste deel van hun strak vormgegeven woning te voorzien van steenstrips in gemêleerde kleuren, natuurtinten. “Deze strips zitten rondom het hele huis, ze versterken de binding tussen woning en beplanting.” Gedurende de zomer zijn het met name de rood bruine tinten die mooi aansluiten op de groentinten in de tuin. Ook in de herfst sluiten ze mooi aan, met name op het hier en daar verkleurende herfstblad. Vanaf de vroege winter tot het late voorjaar nemen de okergele tinten het over, die gaan als vanzelfsprekend over in de verdroogde strogele silhouetten van diverse siergrassen. “Met die steenstrips vormen woning en tuin zo jaarrond een bijna vanzelfsprekend geheel.”

Het hele verhaal lezen? Koop het magazine in de winkel (een lijst met verkooppunten vindt u hier) of in onze webshop: www.luxurygardensmagazine.nl of neem hier een abonnement a € 27 per jaar.