Een lijn trekken

In elk artikel in Luxury Gardens komt de lezer het woordje ‘lijn’ meerdere keren tegen. De definitie voor een lijn is simpelweg de verbinding tussen twee punten, in de tuinarchitectuur meestal aangeduid als zichtlijn. Spelen met zichtlijnen is echter hét gereedschap voor de tuinarchitect om een ontwerp spanning en diepte te geven. Welke kant zichtlijnen ook opgaan, of ze nou kort of lang zijn, altijd hebben ze als doel het oog van de toeschouwer mee te lokken de ruimte in. Beeldbepalend is telkens weer vanaf welk punt de zichtlijn ervaren wordt. Of de zichtlijn recht of gebogen is. Of deze misschien wel door een opening in een muur of haag verdwijnt om extra diepte te creëren. Of misschien wel in hoogte varieert…

Cover Luxury Gardens 4 - Najaar 2023

Hoe dan ook, nog vóórdat het terras is aangelegd, het gazon is ingezaaid of de borders zijn aangeplant, zorgen zichtlijnen ervoor dat het tuinontwerp betekenis krijgt. Ook al zijn die lijnen zelden tastbaar, je hebt zo weinig meer nodig als je ze ziet. Zo simpel is het, zou je kunnen zeggen. Beter geformuleerd; zo ingewikkeld is het.

Picasso was een kunstenaar die kon goochelen met slechts één lijn. Hij was een echte dierenvriend. Op verschillende momenten in zijn leven hield hij uilen, honden en een geit als huisdier. Met een lichte toets en een vloeiende lijn zette hij heel wat dieren op papier. Uit één simpele lijn ontstond de ene keer een kameel, dan weer een pinguïn of een eekhoorn, een wolf, een stierenkop of, veruit de bekendste, een vredesduif. Hoewel hij de lijn bij de laatste wel een paar keer onderbrak… Bekend is ook de afbeelding van Picasso’s geliefde teckel Lump. Lump is geregeld op zowel zijn schetsen als schilderijen te bewonderen. In het voorbeeld hier geplaatst, begint de lijn bij de rechtervoorpoot en eindigt die in de kaaklijn. Ogenschijnlijk simpel, maar niets is minder waar. Aan het einde van zijn carrière zei Picasso er het volgende over: ‘Het kostte me mijn hele leven om te leren tekenen als een kind’.

In deze uitgave reportages over:

Peter van der Velden Exclusieve Buitenruimtes
Buitenpracht
Erik van Gelder
MVK Design
TIM Exclusive Gardens
Van Sleeuwen Hoveniers
Bindels Tuinen
TOP Hoveniers 
Williams Garden
Studio Linda Wester
Jean Mus
Buro Floris
Sparq Tuinen

Vanaf 17 oktober 2023 is het magazine 13 weken lang te koop in de winkel, klik hier voor een lijst met verkooppunten of bestel hier een exemplaar in onze webshop. Wilt u een abonnement a € 27 per jaar klik dan hier.