In een tuin draait het om vormgeving (architectuur) en planten (natuur). Bij die vormgeving is het zaak ruimtes te scheppen voor verschillende doeleinden. Gedeeltelijk draait het om functionele ruimtes; het eetterras, de barbecuehoek, het loungeterras, het gazon om te zonnen, het zwembad… Gedeeltelijk draait het om niet functionele ruimtes; de borders waar de planten groeien, gevuld met kleuren en al dan niet omkaderd door hagen in verschillende hoogtes. Deze ruimtes kunnen een mooi decor vormen voor buitenkunst. In dit nummer een reportage over Beeldentuin Oudenhove waar binnen een strakke vormgeving tal van kamers zijn gecreëerd waar buitenkunst staat uitgestald. Kunst en natuur gaan overduidelijk heel goed samen. “Veel mensen onderschatten hoe mooi het kan zijn om kunstobjecten te verwerken in goed ontworpen tuinen. Groen vormt misschien wel het mooiste decor”, legt eigenaresse Elena Parfenova in het artikel uit.

Luxury Gardens - Voorjaar 2023

Opvallend is dat veel van de kunstenaars die in Beeldentuin Oudenhove zijn gepresenteerd dicht bij de natuur staan. Jonneke Kodde bijvoorbeeld haalt haar inspiratie direct uit de natuur. In haar beelden probeert ze onder andere de dynamiek, de spanning en de beweging te vangen van vogels, op weg naar een volgende bestemming. Ze komen prachtig tot hun recht in weelderig groen. “De expressieve bronzen beelden vormen een verrassende onderbreking van de zichtlijnen in een tuin.” Elk beeld kiest zijn ruimte, vertelt ze verder, en past in zowel exclusieve als natuurlijke tuinen. “En elk beeld voegt samen met het natuurlijke groen een extra dimensie toe aan de tuin.” Haar bronzen vogelbeelden zijn te draaien zodat er van alle kanten van te genieten valt.

Ook Frank Stoopman presenteert kunstwerken in Beeldentuin Oudenhove, hij ervaart beelden als geliefde objecten voor in de tuin. “Ze geven een groene omgeving een opwaardering en omgekeerd kan een tuin in zijn veelvormigheid het beeld accentueren.” Verwondering is datgene wat hij met zijn beelden wil oproepen en het decor van een tuin kan dat gevoel zeker versterken. Beelden brengen volgens hem ook verstilling. “Dat wordt versterkt wanneer een beeld door mij ‘gepakt’ wordt in het moment. Die verstilling kan dan ook worden opgeroepen bij de toeschouwer.” Bestel hier een exemplaar

In deze uitgave reportages over:

Ambiance WellnessNico Wissing
Jaap Sterk Exteriors
Erik van Gelder
Hoveniersbedrijf Guy Wolfs
Beeldentuin Oudenhove
Ontwerpbureau Luijendijk
ZOË Tuinvormgeving & Projectregie
Hoveniersbedrijf van Aken
Museum Voorlinden
VDK•VDW
Hoveniersbedrijf Evink
TOPhoveniers
Lodewijks Droomtuinen